Marimekko kläder


Marimekko är det finska designmärket som lyckats omvandla enkla mönster och färger till högsta tänkbara mode. Märkets enkelhet och höga kvalitet säljer än idag – trots att klädkollektionerna bara förnyats måttligt genom åren.

Marimekko

Marimekko är Finlands i särklass mest kända klädmärke. Märket, som etablerades 1951, designar och tillverkar alltifrån kläder och metervara till accessoarer och väskor i hög kvalitet. Märket slog igenom stort under 1960-talet när USA:s dåvarande presidenthustru uppträdde offentligt i plagg från Marimekko. Under 1970-talet och 1990-talet upplevde märket en viss framgång efter att ha moderniserat sitt produktutbud.

Den som är sugen på att handla klädesplagg från Marimekko kan uppsöka någon av märkets konceptbutiker i Stockholm eller Malmö. Varumärket säljs även hos ett hundratal olika detaljister på den svenska marknaden – en fullständig förteckning över återförsäljare finns i skrivande stund på märkets hemsida (marimekko.se).

Enkelhet och kvalitet – märkets röda tråd

Marimekkos signum är enkelhet, som exponeras i form av enkla mönster – särskilt ränder – som är ett ständigt återkommande inslag i såväl metervara som färdiga plagg. Från märkets sida har man försökt bevara enkelheten genom att inte förnya mönstersättningen märkbart. Marimekkos kläder kännetecknas av kontraster i färgsättningen och enkla glada mönster med blommor, linjer, cirklar, prickar och punktmotiv. Kvalitetsintrycket hos märket är vidare mycket gott. På denna punkt är Marimekko en överlägsen föregångare.

Klädkonservatism och tråkighetsstämpel

Följden av den traditionsbundna mönstersättningen har blivit att en stor del av stamkunderna tröttnat på märket, medan en minst lika stor del fastnat för de enkla tongivande formerna. Oavsett vad man tycker om märket kan en slutsats dras; Marimekko är en tidlös klassiker som skulle gräva sin egen grav genom en modernisering. Den klassiska stilen, som hållit sig levande sedan 1950-talet, har fångat den nordiska människans enkelt sprudlande glädje när den är som starkast.